Hoe maak ik tanden poetsen leuk voor mijn kinderen?

  • door

In veel gezinnen levert het een dagelijkse strijd op. Als een kind al vroeg geleerd wordt dat tandenpoetsen erg belangrijk is, dan kan dit een positieve invloed hebben op lange termijn. Als ouder zijnde is het moeilijk om een kind vier minuten per dag de tanden grondig te laten poetsen. De concentratie is vaak ver te zoeken. We bespreken een paar ideeƫn om tanden poetsen leuker te maken.

Wat vaak helpt is om afleiding te bieden tijdens het tandenpoetsen. Dit kan door leuke muziek op te zetten. Het kan ook een optie zijn om te kiezen voor een elektrische tandenborstel die een spel functie heeft, zoals de philips sonicare kids tandenborstel. Kinderen vinden deze spelletjes vaak erg leuk en ze duren 2 minuten. Een karakter genaamd Sparkly laat de kinderen zien dat tandenpoetsen leuk is. Een andere manier is natuurlijk om een leuk filmpje op te zetten. Dit houdt de aandacht vast en zo kom je met gemak die vier minuten per dag door. Als ouder kun je er voor kiezen om een verhaaltje voor te lezen of samen een verhaal verzinnen kan natuurlijk ook altijd. Laat je creativiteit de vrije loop!

Over het algemeen is het van belang om ervoor te zorgen dat het kind een positieve associatie met tandenpoetsen gaat ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat een kind ook op latere leeftijd regelmatiger poetst. Zorg er dus voor dat er tijdens het tandenpoetsen geen ruzie ontstaat. Een andere manier om een positieve associatie te stimuleren is om te belonen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat deze beloningen naar redelijkheid zijn. Een systeem met stickers als beloning, of een extra verhaaltje voor de nachtrust zijn vaak al voldoende.